Kiderült, hogy az utazás vagy a közös élmények sokkal boldogabbá tesznek minket, mint az anyagi gazdagság

Évezredek óta keressük a választ arra, hogy mi tesz minket boldoggá. Mostanában a modern tudománynak hála végre már nem csak a sötétben tapogatódzunk. A válaszok pedig úgy meglepőek, hogy tulajdonképpen nem is azok…

Miért vezet az utunk ilyen egyenesen vásárolni, amint pénzünk van a pénztárcánkban? Minden új vásárlással egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nappal később az elégedettség gyakran nyom nélkül elmúlik. A Bright Side úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra megértsük, hogy mi okoz igazi boldogságot az embernek.

Gondoltad volna, hogy a boldogság fő akadálya a megszokás? Amint a megvásárolt dolgokat (legyen szó a szép új blúzról, óráról vagy akár egy Ferrariról) megszokjuk, az elégedettség és boldogság érzete csökken, és arra kényszerülünk, hogy keressük a következő dolgot, amit megvásárolhatunk. Ez a folyamat pedig újra és újra megismétlődik.

A Cornell Egyetemen végzett kutatások azonban megtalálják a módját, hogy megszakítsuk ezt az ördögi kört. Thomas Gilovich pszichológia professzor kimutatta, hogy ugyanaz a boldogságnövekedés tapasztalható, amikor valamit vásárolunk, és amikor utazunk.

De – és itt a legfontosabb pont – a vásárlásból származó boldogság idővel elmúlik, míg utazási élményeink emlékei továbbra is sokkal több boldogsághormont termelnek.

Ha másokkal töltünk időt, utazunk, elmegyünk olyan eseményekre, amik érdekelnek minket, kirándulunk, új készségeket tanulunk, sportolunk, az valóban alkalmas arra, hogy a boldogságérzetünk tartósan emelkedjen

Bármilyen új ruhadarab, óra, kütyü, vagy akár egy új autó végül csak egy újabb megszokott tárggyá válik, vagy egyébként elhasználódik. Ugyanakkor minden új emlék és élmény valódi örömforrássá válik, ami velünk marad az egész életünkben.

Egyetértesz? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Forrás: Brightside